Gratis verzending vanaf €60,-

Geschiedenis Pijlstaartrogolie

Benaming: Pijlrogolie, Pijlstaartolie, Pijlstaartrog-olie. Deze hoogst speciale visolie wordt overal anders genoemd. Het ligt eraan waar je woont en opgroeit.

De Nederlandse geschiedenis van de pijlstaartrog-olie gaat terug naar de oude Zuiderzee, die als zoutwatermeer in 1932 afgesloten werd van de Noordzee en sindsdien IJsselmeer heet. Tot die afsluiting vingen de vissers zo nu en dan de pijlstaartroggen. Binnen de arme vissersgemeenschappen was deze vangst altijd een dankbaar geschenk. De vleugels werden gebakken en verdeeld onder vele gezinsleden. De lever van de pijlstaartrog werd als bijvangst opgehangen boven de kolenkachel. Het uitdruipen van de olie uit die lever duurde vaak wekenlang. De arme gezinnen deerde het niet hoe erg de stank al die weken was. Ze wisten hoe belangrijk de olie was en namen de geur op de koop toe. Hoe langer ze het lieten staan des te meer olie uit de lever kwam. De kunst was om de olie schoon en gezuiverd te krijgen. Dat geheim was bijna verloren gegaan.

De oudere generatie kan zich nog herinneren hoe belangrijk het was om de pijlstaartrogolie in huis te hebben. Sterker, als men ‘s winters geen pijlstaartrog-olie hadden, kon men nauwelijks overleven.

Door de armoede was er onvoldoende geld om groenten of fruit te kopen. Er was vis, vis of vis, met een paar aardappelen. Dat was ‘t. ‘s winters was er vaak geen olie of kolen om het haardvuur op te poken. Als de vissers thuis kwamen van een ‘bloedreis’ op zee, zat moeder de vrouw klaar met de onfeilbare pijlstaartolie om de botten te helpen op gang te komen. En als het vroor gingen de vissers zo ver om hun ondergoed onder te dompelen in de pijlstaartrog-olie om zo warm te blijven tijdens de bitter ijskoude tochten op zee. De olie werd met name genomen als aanvulling op de eenzijdige voeding van indertijd. Verder was er de medicinale werking, waarvan men toen al wist dat de pijlstaartrog-olie effectief was. (lees Omega 3 vetzuren bij omschrijving van het product pijlstaartrog-olie ) De olie werd dan ook veel gebruikt voor allerlei doeleinden.

Volg ons voor de laatste updates en recepten